Der tägliche Apfel

Alle Äpfel sind schon da! Einige davon habe ich aus dem Keller geholt und zu Apfelmarmelade gekocht. Das ist inzwischen eine meiner Lieblingsmarmeladen, weil sie die Äpfel so wunderbar ver-körpert.
1,5kg klein gewürfelte Äpfel und 250g Einmachzucker 3:1 habe ich mit dem Saft und Zesten einer Biozitrone und einem Schuss Bio-Apfelsaft (kein Zimt, kein Zinnober - ich mag Apfel pur) weich gekocht und mit dem Zauberstab noch ein bisschen zerkleinert. Dann ca. vier Minuten heftig kochen lassen.
In heiß ausgewaschene Gläser füllen und auf den Kopf stellen, bis sie abgekühlt ist.
Ich machte eine Art Eton Mess mit der Marmelade: meine verunglückten Baisers wurden mit Schlagrahm bedeckt und ein paar Löffeln Apfelmarmelade geschmückt. Es war keine Zeit für Fotos...

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I have my cellar full of autumn apples, and some of them went into about six jars of apple jam. I love it, because it really is the sweet essence of apple and a sunny treat for the coming dark ages.
Peel and dice 1,5kg apples and cook with juice and zest of an organic lemon, a dash of organic apple juice and 750g preserving sugar (I haven't tried any other sugar, but it might work, too).
Give it a blast with the hand mixer and leave to boil for about four minutes, then simmer for another five minutes. Fill into clean jars - I just wash them in hot water.
Turn the jars upside down until cooled. 

I recently made a sort of Eton Mess with this apple jam - just pile whipped or double cream on top of crushed meringues (mine came messy and crushed out of the oven, very handy) and top it with a couple of spoonfuls of this sweet golden delight. I didn't have a chance to take fotos...
Apfelkompott geht natürlich auch.
Bei Gelegenheit mache ich auch sicher mal wieder Marias Apfelschnecken.
Fotos heute aus der Mottenkiste, aber doch schön!
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You could also just stew your apples with a drop of apple juice!
 One of these days I'll get round to making these apple donuts again...
Pictures today from the archive - but they are so nice.

Comments

  1. Ich mag bei den meisten Marmeladen auch kein Schnickschnack! Aber dem Apfel tut ein Schluck Prosecco unheimlich gut ;)

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    1. Soso! Heißer Tipp! Statt Apfelsaft kriegt die nächste Ladung ( und ich) einen Prosecco!

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  2. Sounds exciting; must try one day. I have masses of tasty pears...smuggled into Europe from Brexitland (because I could not possibly leave them in the English garden to rot!)...any suggestions of preserving them? And I love your photo- what joy, to open your blog on a very grey day!

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    1. Well done for bringing your pears! Why don't you try the same jam with pears?
      And I have a very good pear and chocolate cake on this blog...

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